lovasbereny

inkubatorhaz

inkubatorhaz

Hírlevél

Látogatók

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

Inkubátorház épül a szegedi lézerközpont mellé

A helyi önkormányzat és az egyetem közös cége inkubátorházat épít a szegedi lézerközpont melletti tudományos parkban, a kutatási eredményeket hasznosító cégek számára – jelentette be Botka László (MSZP) polgármester hétfőn a helyszínen.

A tervek szerint 2,5 milliárd forintból megépülő, 5500 négyzetméteres inkubátorházban irodákkal, laborokkal, megfelelő kiszolgáló létesítményekkel tudják fogadni az első vállalkozásokat – mondta a polgármester az építkezésen tartott sajtótájékoztatóján.

Botka László hangsúlyozta, hogy már nagyon sok cég érdeklődik az Európai Unió egyetlen, Magyarországon megvalósuló tudományos nagyberuházásához kapcsolódó fejlesztése iránt. Hozzátette, a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, fontos, hogy az első vállalkozásokat már kész infrastruktúra fogadja.

A politikus közölte, az önkormányzat mintegy 1,5 milliárd forintból építi ki a lézerközpont külső kiszolgáló infrastruktúráját, a többi között az egykori szovjet laktanyát és a várost összekapcsoló út- és kerékpárút-hálózatot.

Lehrner Lóránt, a beruházó ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a tavaly tavasszal indult kivitelezési munkálatok a terveknek megfelelően haladnak. Az építkezési munkákkal a STRABAG-Swietelsky konzorcium előreláthatólag novemberre végez. Ezt követheti az épületek körüli terület rendezése és a lézertechnológia telepítése.

A központ megvalósításának első fázisára 36,9 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre, amelynek 85 százalékát az EU strukturális alapja biztosítja.

Forrás: mti.hu